top of page

HİZMETLERİMİZ

Kuyu Ruhsatları ( Arama- Kullanma Belgeleri)

Kuyu Ruhsatı nedir, neden gereklidir?

    Sondaj projelerinde arazinizde gerekli çalışmayı yapabilmek, açılan kuyu üzerinde hak sahibi olabilmek ve kuyuyu ihtiyaçlarınız doğrultusunda işletebilmek için Devlet Su İşleri tarafından onaylanmış, belirli bir formatta hazırlanan belgelere kuyu ruhsatı adı verilir.

    Arama ve kullanma ruhsatı adı altında düzenlenen bu ruhsatlar kuyunuzun açılması ve tamamlanması işlemlerinin sorumlu bir mühendis kontrolünde yapıldığının göstergesidir.

Ruhsat alınmadan da sondaj kuyusu açılabilir mi?

    Derinliği 10 m’den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için ruhsat almaya gerek yoktu. Fakat yeni çıkan yasalarla birlikte artık derinliği ve çapı her ne olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Bu kuyuları açmak ve işletmek için artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.

    Ayrıca derinliği 10 m'den fazla olan kuyular için ruhsat alınmadan yapılan çalışmalar izinsiz kuyu statüsüne girdiğinden, bu kuyular görevliler tarafından veya herhangi bir ihbar sonucunda tespit edilip idari para cezası ve kuyu sondaja kapalı saha sınırları içerisinde ise sondaj kuyusunun kapatılması işlemlerine tabi tutulmaktadır.

    İzinsiz kuyular; arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu, DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi idari para cezasına çarptırılır.

Bu nedenle var olan kaçak kuyu için DSİ tarafından kapatılmadan önce kullanma ruhsatı düzenlenerek var olan kuyunun kapatılması önlenebilir ve böylece kapatma işlemlerinden doğan masraflardan kurtularak, kuyu sahibinin sadece yerel yönetimin kendisine keseceği cezayı ödeyerek daha az zarar etmesi sağlanabilir.

Su Sondajı

Müşavirlik-Danışmanlık

Zemin Etüdü

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page